Κοριοί: Έφθασαν στην Ελλάδα - Πώς να τους αντιμετωπίσετε
Μέτρα αντιμετώπισης των κοριών
Τι είναι οι κοριοί;
Οι κοριοί είναι μικρά πεπλατυσμένα αιμομυζητικά άπτερα έντομα, μεγέθους 4-5 χιλ. Ανήκουν στην τάξη Hemiptera και οικογένεια Cimicidae. Υπάρχουν πολλά είδη κοριών, τα περισσότερα είναι παράσιτα
πτηνών, μερικά παράσιτα νυχτερίδων και άλλα παράσιτα τρωκτικών. Πρόκειται για ένα είδος εντόμων που τρέφονται με ανθρώπινο αίμα, συνήθως τη νύχτα. Τα τσιμπήματα τους μπορούν να οδηγήσουν σε διάφορες επιπτώσεις στην υγεία, συμπεριλαμβανομένων δερματικών εξανθημάτων, ψυχολογικών επιδράσεων και αλλεργικών συμπτωμάτων. Οι κοριοί ευδοκιμούν τους θερμότερους μήνες του χρόνου όταν είναι πιο δραστήριοι, σύμφωνα με τη Βρετανική Ένωση Ελέγχου Παρασίτων. Ωστόσο, τα κτίρια με ελεγχόμενη θερμοκρασία χρησιμεύουν επίσης ως βιότοπος όπου τα έντομα μπορούν να επιβιώσουν όλο το χρόνο.
Έφθασαν οι κοριοί στην Ελλάδα;
Είναι γεγονός ότι μετά τα νέα του Παρισιού κατά την εβδομάδα μόδας, όπου ολόκληρη η πόλη σημείωσε έξαρση στους κοριούς, υπήρξε αναστάτωση στην υπόλοιπη Ευρώπη. Ιδιαίτερα από τη στιγμή που οι κοριοί κατέκλυσαν όχι μόνο το Παρίσι, αλλά ολόκληρη τη Γαλλία. Τα μικροσκοπικά έντομα φαίνεται ότι είχαν διεισδύσει παντού: στα βαγόνια του μετρό, στα καθίσματα των τρένων μεγάλων αποστάσεων, στις αίθουσες των κινηματογράφων, στους χώρους αναμονής του αεροδρομίου και στα δωμάτια των ξενοδοχείων. Ο κοριός θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ταξιδευτής ή μάλλον "λαθρεπιβάτης". Κρύβεται στις αποσκευές και μεταφέρεται αθόρυβα σε οποιονδήποτε προορισμό.
Σειρά είχε η εμφάνιση των κοριών στο Ηνωμενο Βασίλειο, ένω φαίνεται ότι στην εξίσωση έχει βρεθεί και η Ελλάδα. Ο ερχομός των κοριών στην χώρα μας μοιάζει αναπόφευκτος. Πιο συγκεκριμένα, όλο και πληθαίνουν οι αναφορές για εμφάνιση κοριών στην Ελλάδα, με πρώτο "θύμα" ένα ξενοδοχείο στη νοτιοανατολική Αττική έπειτα απο καταγγελία που έκανε υπάλληλος. Το ξενοδοχείο έσπευσε ωστόσο να διαψεύσει την ύπαρξη τέτοιου κρούσματος στις εγκαταστάσεις του και προέβη σε απολύμανση της πτέρυγας. Όπως και να έχει, οφείλουμε να είμαστε προετοιμασμένοι για την εξάπλωσή των κοριών στην χώρα μας.
* Σε περίπτωση τσιμπήματος, φροντίστε να έχετε προμηθευτεί το κατάλληλο After-bite gel
Πως καταλαβαίνω οτι υπάρχουν κοριοί στο σπίτι;
Οι κοριοί ζουν ομαδικά σε ξηρούς στενούς και προστατευμένους χώρους, όπως κρεβάτια, ραφές και πτυχώσεις στρωμάτων, ραφές και θύσανοι μαξιλαριών και κουρτινών, κάτω από ταπετσαρίες, κάτω από πίνακες, κάτω από χαλιά, σε έπιπλα (καναπέδες, πολυθρόνες, κομοδίνα), σε χαραμάδες, σχισμές και ρωγμές πατωμάτων, κάσες παραθύρων και θυρών, ηλεκτρικές πρίζες και διακόπτες κ.λπ. Στα προαναφερθέντα μέρη αφήνουν επίσης και τα αυγά τους. Για μερικούς ανθρώπους, το πρώτο σημάδι ότι έχουν δαγκωθεί από κοριό είναι ότι εμφανίζονται σπυράκια με φαγούρα και εξανθήματα στο δέρμα. Ωστόσο, οι ειδικοί λένε ότι κάποιοι άνθρωποι δεν ανταποκρίνονται στα δαγκώματα και επομένως, δεν μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτό ως τη μόνη επιβεβαίωση μιας προσβολής.
Τα τσιμπήματα κοριών μπορεί επίσης να παρουσιαστούν ως πληγές που προκαλούνται από άλλα έντομα, δημιουργώντας έτσι σύγχυση ως προς την αληθινή αιτία εμφάνισης της πληγής. Αυτό οδηγεί στην αργοπορημένη αντιμετώπιση του προβλήματος, με αποτέλεσμα οι κοριοί να γεννήσουν αυγά και να αναπαραχθούν. Επιπλέον σημάδια που μπορούν να μας ειδοποιήσουν είναι περιττώματα που μπορεί να μοιάζουν με σκοτεινές κηλίδες. Δεν αποκλείουμε τα χαλία και τα στρώματα, καθώς τα σημάδια αυτά δύνανται να βρεθούν οπουδήποτε έχει βρεθεί ένας κοριός. Συνίσταται έλεγχος των κλινοσκεπασματων για λεκέδες, αυγά και μικροσκοπικά τσόφλια αυγών, μαζί με περιβλήματα κελυφών που είναι συνήθως ανοιχτό κίτρινο.
Πως αντιμετωπίζω τους κοριούς;
Η συστηματική χρήση ειδικών παγίδων ανίχνευσης κοριών , θα είναι αρκετά βοηθητική στην διαπίστωση της παρουσίας τους για την άμεση λήψη μέτρων.
Μετά την διαπίστωση της παρουσίας τους, λαμβάνουμε τα παρακάτω μέτρα:
1. Συγκεντρώνουμε όλα τα κλινοσκεπάσματα, καλύμματα, κουρτίνες, κ.λπ. και αφού τα πλύνουμε σε θερμοκρασία μεγαλύτερη των 55οC, σε συνέχεια τα στεγνώνουμε σε θερμοκρασία άνω των 60οC για χρόνο μεγαλύτερο των 20 λεπτών.
2. Ψεκάζουμε με τα κατάλληλα εντομοαπωθητικά σπρέι όπως είναι το Allerg-stop
3. Χρησιμοποιούμε ηλεκτρική σκούπα υψηλής απορροφητικότητας στα καταφύγια των κοριών για να απομακρύνουμε κοριούς και αλλεργιογόνους παράγοντες όπως τα περιττώματά τους.
4. Συλλέγουμε τους κοριούς που βλέπουμε ότι έχουν απομείνει χρησιμοποιώντας κολλώδεις ταινίες.
5. Κλείνουμε με σιλικόνη σχισμές και ρωγμές σε πατώματα, τοίχους, κάσες, κ.λπ. που θεωρούμε ότι θα μπορούσαν να αποτελέσουν καταφύγια κοριών.
Extra Tips:
Σφραγίστε αντικείμενα: Αφαιρούμε μολυσμένα αντικείμενα και τα τοποθετούμε σε σφραγισμένη πλαστική σακούλα μέχρι να μπορέσουν να απολυμανθούν.
Αποθηκεύστε τα ρούχα σε σακούλες αν ταξίδέψετε: Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς οι κοριοί μεταφέρονται συχνότερα από ξενοδοχεία. Αποθηκεύστε τα ρούχα σας σε αεροστεγείς σακούλες, όταν ταξιδεύετε. Αυτό θα κάνει τα υπάρχοντά σας λιγότερο προσβάσιμα στα παράσιτα και θα αποτρέψει τους κοριούς από το να φτάσουν στο σπίτι μαζί σας.