Ημέρα της γυναίκας σήμερα και είναι ευκαιρία να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με το σώμα μας και τις καλύτερες βιταμίνες για την υγεία της γυναίκας.
Έχουμε πλέον μάθει ότι μαζί με μία καθαρή διατροφή χρειάζονται και τα
σωστά συμπληρώματα για να μας βοηθήσουν να τα βγάζουμε πέρα καθημερινά.
Οι γυναίκες συχνά δεν καταλαβαίνουν πόσο σημαντικά είναι κάποια μικροθρεπτικά συστατικά, πράγματα όπως
οι βιταμίνες Β, η βιταμίνη D και η βιταμίνη C. Αυτά, διαδραματίζουν έναν τόσο σημαντικό ρόλο στην πορεία όλων των ειδών των ασθενειών, από τα αυτοάνοσα μέχρι τον καρκίνο και τον διαβήτη και όλα τα καρδιακά νοσήματα. Εκτός αυτού,
οι βιταμίνες βοηθούν και σε πιο απλά προβλήματα, όπως την έλλειψη ενέργειας και τις επιπτώσεις του άγχους.
Ας ρίξουμε μία πιο στενή ματιά σε 3 από τις πιο βασικές βιταμίνες στη ζωή μίας γυναίκας:
1: Βιταμίνες Β
Είναι σημαντικές για τον υγιή μεταβολισμό των σακχάρων και του αμύλου αλλά και για την παραγωγή ορμονών. Οι βιταμίνες Β μετατρέπουν τις ορμόνες σε ενεργές και σε ανενεργές μορφές, εξασφαλίζουν ότι οι ορμόνες φτάνουν στον σωστό προορισμό μέσα στο γυναικείο σώμα και βοηθούν στην καταπολέμηση των περιττών ορμονών, για να αποφευχθεί η τοξικότητα.
Οι βιταμίνες Β είναι ζωτικής σημασίας για την παραγωγή των νευροδιαβιβαστών. Οι βιταμίνες Β βοηθούν στην εξάλειψη των λιγούρων για ζάχαρη και της πείνας, συμπτώματα που συνηθίζουν να συνοδεύουν και να προωθούν την ορμονική ανισορροπία.
Το σύμπλεγμα βιταμινών Β είναι ευρέως κατανεμημένο σε όλη την προμήθεια των τροφών, οπότε αν ακολουθεί κανείς μια ισορροπημένη διατροφή που περιλαμβάνει τροφές από όλες τις ομάδες τροφίμων, είναι πιο πιθανό να πάρει τις βιταμίνες που χρειάζεται.
Δείτε όλα τα συμπληρώματα με βιταμίνη Β εδώ
2: Βιταμίνη D3
Χαμηλά
επίπεδα βιταμίνης D, πράγμα συνηθισμένο στις περισσότερες γυναίκες, συνδέονται με μεγαλύτερες πιθανότητες
προεμμηνορροϊκού συνδρόμου, θανάτου από καρκίνο του μαστού, κατάθλιψη, νόσο του Αλτσχάιμερ, δυσκολίες κατά την εγκυμοσύνη, ινομυώματα της μήτρας, ρευματοειδή αρθρίτιδα, μειωμένο μεταβολισμό του σακχάρου, διαβήτη κύησης, διαβήτη τύπου 2, υψηλή αρτηριακή πίεση, ανθυγιεινά επίπεδα χοληστερίνης, καρδιακές παθήσεις, μετεμμηνοπαυσιακή απώλεια οστών και μυών, και υψηλότερες πιθανότητες πτώσεων και καταγμάτων αργότερα στη ζωή της γυναίκας.
Οι πέτρες στα νεφρά μπορεί να προκληθούν επίσης από μικρές ποσότητες βιταμίνης D. Γενικά μιλώντας, δεν λαμβάνουμε αρκετή ποσότητα εμείς οι γυναίκες, ακόμα και αυτές που ζουν κάτω από τον ισημερινό. Αυτός είναι και ο λόγος που συστήνουμε την ενεργό μορφή της D3, σε σχέση με την ανενεργό D2.
Η D3 βρίσκεται σε λίγες μόνο τροφές, αποκλειστικά ζωικής προέλευσης. Οι κυριότερες πηγές βιταμίνης D3 στη διατροφή μας είναι τα
ψάρια (π.χ. σολομός και πέστροφα) και το
αυγό (με τον κρόκο του), ενώ είναι αρκετά δύσκολο να υπολογίσει κανείς πόση βιταμίνη D συνθέτει ο οργανισμός του όταν εκτίθεται στον ήλιο.
Δείτε όλα τα συμπληρώματα με βιταμίνη D εδώ
3: Βιταμίνη C
Μπορεί να την ακούσετε να αναφέρεται και ως ασκορβικό οξύ. Η βιταμίνη C βοηθά στην επούλωση των πληγών και γενικά στην παραγωγή ερυθρών κυττάρων στο σώμα. Επίσης, ενισχύει τα επίπεδα της χημικής ουσίας του εγκεφάλου που ονομάζεται “νοραδρεναλίνη” και μας κάνει να νιώθουμε πιο κινητοποιημένες, ενώ βελτιώνει και τη συγκέντρωσή. Η βιταμίνη C, μαζί και με την βιταμίνη Ε, αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά και την καλύτερη άμυνα για την προστασία του δέρματός από μέσα προς τα έξω.
Η βιταμίνη C ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά στη δημιουργία του κολλαγόνου, το οποίο υποστηρίζει την νεανική, απαλή και ελαστική εμφάνιση του δέρματος. Χάρη στην αντιοξειδωτική της δράση, μπορεί να μειώσει την ζημιά που προκαλείται στο δέρμα από τη ρύπανση και το τσιγάρο.
Έρευνες έχουν αποδείξει πως όταν βρισκόμαστε κάτω από την επίδραση μεγάλου στρες, ή καθώς μεγαλώνουμε, τα επίπεδα του ασκορβικού οξέος πέφτουν. Φροντίστε λοιπόν, να λαμβάνετε την βιταμίνη C από το μπρόκολο, το γκρέιπφρουτ, το κίουι, τα πορτοκάλια, τις πατάτες, τις πιπεριές, τις φράουλες και τις ντομάτες.
Δείτε όλα τα συμπληρώματα με βιταμίνη C εδώ