Η ενίσχυση του εντερικού μικροβιώματος με προβιοτικά νέας γενιάς κερδίζει έδαφος διαρκώς τα τελευταία χρόνια καθώς η υγεία του γαστρεντερικού είναι σημαντική για τη λειτουργία του οργανισμού.
Γνωρίζουμε ήδη την ευεργετική δράση των προβιοτικών που περιλαμβάνουν εκτός από την καλή υγεία του εντέρου και τη διάθεση αλλά και το αδυνάτισμα.
Μάλιστα, για το 2018,
τα προβιοτικά λαμβάνουν μία από τις
10 πρώτες θέσεις στις τροφές που μπορούν να βελτιώσουν την υγεία του οργανισμού, ενισχύοντας το ανοσοποιητικό.
Τι είναι τα προβιοτικά;
Τα προβιοτικά δεν είναι παρά ένα σύνολο μικροοργανισμών που δρουν ευεργετικά στη λειτουργία του γαστρεντερικού μας συστήματος. Οι μικροοργανισμοί αυτοί αποτελούν μέρος της φυσιολογικής εντερικής μας χλωρίδας. Αυτή η χλωρίδα πολλές φορές διαταράσσεται εξαιτίας μιας σειράς παραγόντων όπως είναι η διατροφή, η λήψη φαρμάκων ή το στρες.
Πώς λειτουργούν τα προβιοτικά;
Μία από τις λειτουργίες των προβιοτικών είναι η καλύτερη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Έπειτα, τα προβιοτικά βοηθούν το σώμα να απορροφήσει καλύτερα όλα τα θρεπτικά συστατικά που καταναλώνεις μέσα από τις τροφές.
Το στοιχείο που μελετήθηκε περισσότερο απ’ όλα, είναι η συσχέτιση της λήψης προβιοτικών με την εν γένει ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Όπως έγινε γνωστό, μελετήθηκαν κυρίως
τα προβιοτικά -γαλακτοβάκιλλοι και μπιφιδοβακτήρια- (Bifidbacterium και Lactobacillus) και φαίνεται πως όταν αυτά βρίσκονται σε επαρκείς ποσότητες, προσφέρουν προαγωγή της συνολικής υγείας του οργανισμού.
Πιο πρόσφατες έρευνες, μελέτησαν τη σχέση των προβιοτικών με το αδυνάτισμα. Όπως φαίνεται, τα προβιοτικά έχουν ευεργετική δράση στην πρόληψη της παχυσαρκίας, μειώνοντας το μέγεθος των λιποκυττάρων.
Προβιοτικά ή πρεβιοτικά;
Συχνά συγχέουμε τα προβιοτικά με τα πρεβιοτικά. Τα πρεβιοτικά είναι άπεπτα στοιχεία των τροφών (ολιγοσακχαρίτες και ινουλίνες), τα οποία ενισχύουν την ανάπτυξη και καλή λειτουργία των ήδη υπάρχοντων προβιοτικών.
Ποιες τροφές έχουν τα περισσότερα προβιοτικά και ποιες πρεβιοτικά;
Τα γαλακτοκομικά έχουν συνδεθεί με τα προβιοτικά αλλά πρέπει να κοιτάζουμε την ετικέτα τροφίμων για να είμαστε σίγουροι πως τα γαλακτοκομικά που προτιμάμε περιέχουν ζωντανή καλλιέργεια βακτηρίων. Άλλες γνωστές πηγές προβιοτικών είναι το κεφίρ, η μαύρη σοκολάτα, η σάλτσα σόγιας και τα λαχανικά τουρσί, το κατσικίσιο τυρί, ο μηλίτης, οι πράσινες ελιές και οι πίκλες.
Τα πρεβιοτικά υπάρχουν σε τροφές όπως οι μπανάνες, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι αγκινάρες, τα κρεμμύδια, το σκόρδο, τα σπαράγγια και τα μήλα.
Προβιοτικά και πρεβιοτικά ως συμπλήρωμα:
Αν δεν είστε σε θέση να λάβετε τα απαραίτητα για την καλή υγεία του οργανισμού και του εντέρου προβιοτικά μέσα από τη διατροφή σας, μπορείτε να ενισχύσετε τον οργανισμό με προβιοτικά ή πρεβιοτικά σε μορφή συμπληρώματος διατροφής.
Σε κάθε περίπτωση, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν τη λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος.