Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Τι είναι η βερβερίνη και πώς συνδέεται με την απώλεια βάρους;

Τι είναι η βερβερίνη και πώς συνδέεται με την απώλεια βάρους;

Τι είναι η βερβερίνη και πώς συνδέεται με την απώλεια βάρους;

Η βερβερίνη είναι μια φυσική ουσία που προέρχεται από φυτά και τελευταία έχει αποκτήσει μεγάλη δημοτικότητα ως συμπλήρωμα για απώλεια βάρους. Στην πλατφόρμα του TikTok, τα βίντεο που σχετίζονται με αυτήν έχουν εκτοξευτεί σε εκατομμύρια προβολές, με πολλούς να την αποκαλούν το «φυσικό Ozempic», συγκρίνοντάς την με το γνωστό φάρμακο για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου 2 και τη διαχείριση βάρους.

Πώς λειτουργεί η βερβερίνη;

Η βερβερίνη ανήκει στα αλκαλοειδή και προέρχεται από τον θάμνο Berberis vulgaris, γνωστό ως ευρωπαϊκή οξυάκανθα. Από αιώνες, η ουσία αυτή χρησιμοποιείται στην παραδοσιακή ιατρική, κυρίως στην Ασία, για τη διαχείριση προβλημάτων όπως οι μεταβολικές διαταραχές, η διάρροια, και τα δερματικά προβλήματα.

Ένας από τους σημαντικότερους μηχανισμούς δράσης της βερβερίνης είναι η ενεργοποίηση της κινάσης πρωτεΐνης, ενός ενζύμου που παίζει ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού στο ανθρώπινο σώμα. Το ένζυμο αυτό εντοπίζεται σε κύτταρα πολλών οργάνων, όπως οι μύες, ο εγκέφαλος, τα νεφρά και το ήπαρ. Μέσα από αυτόν τον μηχανισμό, η βερβερίνη συμβάλλει στην καλύτερη διαχείριση των λιπαρών ορμονών, όπως η ινσουλίνη, η λεπτίνη και η αδιπονεκτίνη.

Είναι η βερβερίνη πραγματικά αποτελεσματική για την απώλεια βάρους;

Αν και πολλοί χρήστες αναφέρουν αποτελέσματα όπως η γρήγορη απώλεια βάρους, οι επιστήμονες δεν είναι τόσο σίγουροι για την αποτελεσματικότητα της βερβερίνης. Οι κλινικές μελέτες που έχουν διεξαχθεί μέχρι στιγμής είναι περιορισμένες, και πολλά από τα αποτελέσματα προέρχονται από πειράματα σε ζώα. Για παράδειγμα, σε πειραματόζωα φάνηκε ότι η βερβερίνη μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη λιποκυττάρων, αλλά αυτές οι παρατηρήσεις δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί σε ανθρώπους.

Μια μελέτη του 2021 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Nutrition κατέδειξε ότι η βερβερίνη μπορεί να έχει μεταβολικά οφέλη, κυρίως για την καρδιαγγειακή υγεία, αλλά η συμβολή της στην απώλεια βάρους είναι μικρή. Συνεπώς, δεν μπορεί να θεωρηθεί θαυματουργή λύση για την απώλεια κιλών, όπως την προωθούν ορισμένοι στο διαδίκτυο.

Ποιες είναι οι παρενέργειες της βερβερίνης;

Αν και η βερβερίνη φαίνεται να είναι ασφαλής για τους περισσότερους ανθρώπους όταν χρησιμοποιείται σε μικρές δόσεις, υπάρχουν πιθανές παρενέργειες που δεν πρέπει να αγνοηθούν. Οι πιο συχνές παρενέργειες περιλαμβάνουν ναυτία, διάρροια και στομαχόπονο. Σε ζώα, έχουν παρατηρηθεί σοβαρότερα προβλήματα, όπως η διεύρυνση του ήπατος και των νεφρών, καθώς και η μείωση των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία είναι κρίσιμα για την άμυνα του οργανισμού κατά των λοιμώξεων.

Οι ειδικοί τονίζουν ότι, αν κάποιος παρατηρήσει απώλεια βάρους ενώ λαμβάνει βερβερίνη, θα πρέπει να σταματήσει αμέσως τη χρήση της και να συμβουλευτεί τον γιατρό του. Η ξαφνική απώλεια βάρους μπορεί να υποδεικνύει ότι υπάρχει κάποιο άλλο πρόβλημα με το προϊόν, ή ακόμη και η ύπαρξη συστατικών που δεν αναγράφονται στην ετικέτα.

Είναι η βερβερίνη ασφαλής ως συμπλήρωμα;

Η έχει γίνει viral, κυρίως λόγω της παρουσίας της στα social media, αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με προσοχή. Όπως κάθε άλλο συμπλήρωμα διατροφής, δεν περνά από τις ίδιες αυστηρές αξιολογήσεις με τα φάρμακα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν ανακρίβειες στις αναγραφόμενες δόσεις ή ακόμη και πρόσθετα συστατικά που δεν αναφέρονται στην ετικέτα, κάνοντας τη χρήση τους δυνητικά επικίνδυνη για κάποιους ανθρώπους.

Συνοψίζοντας, αν και η βερβερίνη φαίνεται να έχει ορισμένα μεταβολικά οφέλη, τα δεδομένα για την αποτελεσματικότητα και ασφάλειά της παραμένουν περιορισμένα. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με έναν ειδικό γιατρό πριν εντάξετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα στη διατροφή σας, ειδικά αν στοχεύετε στην απώλεια βάρους.

Prev
Πτώση τιμής
Πτώση τιμής
10 Smilies
Τιμή Αναφοράς 15.40€ ΜΟΝΟ 12.75€
Top Seller
Top Seller
Next