Η παλιά κλασική παροιμία «Ένα μήλο την ημέρα, το γιατρό τον κάνει πέρα» είναι όπως φαίνεται πέρα για πέρα αληθινή. Η διατροφή με τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες, μπορεί να βελτιώσει και να βοηθήσει το ανοσοποιητικό σου σύστημα.
Κι επειδή με τη νέα χρονιά, πυροδοτούνται και οι ιώσεις, ας εμπλουτίσουμε τη διατροφή μας, με τρεις σημαντικές κατηγορίες βιταμινών.
Βιταμίνη C
Η πιο δημοφιλής βιταμίνη για ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος συνολικά. Η έλλειψη βιταμίνης C μπορεί να μας κάνει επιρρεπείς στις ιώσεις και τα κρυολογήματα ενώ τροφές που είναι πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το πορτοκάλι και όλα τα εσπεριδοειδή, οι φράουλες, οι κόκκινες πιπεριές, το σπανάκι, το λάχανο κέιλ και το μπρόκολο.
Η καθημερινή πρόσληψη βιταμίνης C είναι σημαντική για την καλή υγεία του οργανισμού, μιας και το σώμα μας δεν μπορεί να παράγει ή να αποθηκεύσει μόνο του τη συγκεκριμένη βιταμίνη.
Αν δεν μπορείτε μέσω της διατροφής να λάβετε την απαραίτητη βιταμίνη C, μπορείτε να καταναλώσετε ένα συμπλήρωμα διατροφής πλούσιο σε βιταμίνη C, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του γιατρού σας. Προσοχή: Για καλύτερη απορρόφηση της βιταμίνης C, πρέπει να αποφεύγεται η ταυτόχρονη κατανάλωση γαλακτοκομικών, ενώ η βιταμίνη C ενισχύει και την απορρόφηση σιδήρου.
Βιταμίνη Β6:
Η βιταμίνη Β6 είναι σημαντική για την υποστήριξη των βιοχημικών αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος και τροφές πλούσιες σε Β6 βιταμίνη είναι το κοτόπουλο και τα ψάρια όπως ο σολομός και ο τόνος. Βιταμίνη Β6 βρίσκουμε και στα λαχανικά αλλά και στα ρεβίθια!
Βιταμίνη Ε:
Η βιταμίνη Ε είναι ισχυρό αντιοξειδωτικό που βοηθάει το σώμα να αντιμετωπίσει τις φλεγμονές και ιώσεις και πλούσιες σε βιταμίνη Ε τροφές είναι οι ξηροί καρποί, το σπανάκι και οι σπόροι.
Γενικά, όταν νιώθουμε εξάντληση και είμαστε στα πρόθυρα κρυολογήματος, ενισχύουμε την ενυδάτωση του οργανισμού, με νερό, που βοηθάει τη λέμφο, η οποία μεταφέρει σε όλο το σώμα τα λευκά αιμοσφαίρια και τα ερυθρά αιμοσφαίρια.
Αποφεύγουμε τα αναψυκτικά και τον καφέ και καταναλώνουμε και τροφές πλούσιες σε νερό όπως το αγγούρι ή το καρπούζι.
Σε τέτοιες περιόδους με έντονες ιώσεις, ξεκουραζόμαστε και καταναλώνουμε πολλά πολύχρωμα λαχανικά, άπαχη πρωτεΐνη και υδατάνθρακες με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη.