Αν αντιμετωπίζετε συγκεκριμένα οδοντικά προβλήματα, η λύση τους μπορεί να είναι πιο εύκολη απ΄ότι φαντάζεστε. Ας δούμε τι μπορεί να πηγαίνει στραβά και πως θα το διορθώσουμε με τις συμβουλές της Oral – B.
Ευπαθή ούλα;
Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι έχετε ευπαθή ούλα. Τα πιο συνήθη συμπτώματα περιλαμβάνουν κόκκινα ή ερεθισμένα ούλα και το μάτωμά τους κατά το βούρτσισμα. Το προχωρημένο στάδιο εκδηλώνεται με υποχώρηση των ούλων, πυώδεις εκκρίσεις, χαλάρωση, ακόμα και απώλεια του δοντιού. Τα βακτήρια που προκαλούν την οδοντική πλάκα αποτελούν τη νούμερο ένα αιτία για τα προβλήματα των ούλων, μαζί με συνταγές ή φάρμακα που έχουν ως παρενέργεια τη μείωση του σάλιου που προκύπτει φυσικά στη στοματική κοιλότητα.
Ποια είναι η λύση; Τα προβλήματα των ούλων μπορούν να αποφευχθούν με την απομάκρυνση της πλάκας. Έχει αποδειχτεί ότι οι
ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες με τεχνολογία ταλάντωσης και περιστροφής, αφαιρούν εξαιρετικά τη βακτηριακή πλάκα σε σχέση με τις χειροκίνητες, βελτιώνοντας την υγιεινή της στοματικής κοιλότητας. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμες με αντιβακτηριδιακούς παράγοντες, όπως το Stannous και πυροφωσφορικά άλατα που επίσης βοηθούν.
Αγαπημένη Smile επιλογή ηλεκτρικής οδοντόβουρτσας είναι η Oral –B Genius! Βρείτε την ΕΔΩ
Πλάκα;
Η πλάκα είναι ένα κολλώδες άχρωμο στρώμα από βακτήρια που σχηματίζεται διαρκώς στην επιφάνεια των δοντιών. Ο σχηματισμός της πλάκας εγκλωβίζει κηλίδες πάνω στα δόντια ενώ αποτελεί βασικό λόγο για προβλήματα στα ούλα ενώ ξεκινά να σχηματίζεται 4 με 12 ώρες μετά το βούρτσισμα.
Ποια είναι η λύση; Για να αποφύγετε το σχηματισμό πλάκας, χρησιμοποιείτε οδοντικό νήμα καθημερινά και βουρτσίζετε τα δόντια τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα με οδοντόκρεμα fluoride κατά της πλάκας. Η οδοντόβουρτσα με χιαστί ίνες συμβάλλει στην απομάκρυνση της πλάκας κατά 90% ενώ πρέπει να αλλάζουμε οδοντόβουρτσα ή βουρτσάκι στην ηλεκτρική μας οδοντόβουρτσα είτε κάθε τρεις μήνες, είτε μόλις φθαρούν οι ίνες. Επιπρόσθετα, χρήσιμη είναι η χρήση στοματικού διαλύματος με αντιβακτηριδιακούς παράγοντες.
Πέτρα;
Η πέτρα είναι ένα σκληρό στρώμα από εναποθέσεις μεταλλικών αλάτων που μπορεί να παγιδεύσει κηλίδες πάνω στα δόντια και να προκαλέσει τον αποχρωματισμό τους. Για τους περισσότερους, η πέτρα στα δόντια αυξάνεται με την ηλικία και διακρίνεται εύκολα λόγω του κίτρινου ή καφέ χρώματός της. Η πέτρα προκύπτει όταν συσσωρεύεται πλάκα που δεν απομακρύνεται από τα δόντια και η οποία μπορεί να σκληρύνει και να μετατραπεί σε πέτρα.
Ποια είναι η λύση; Η λευκή πέτρα μπορεί να αφαιρεθεί μόνο από τον οδοντίατρο και μπορείς να την αποφύγεις με την απομάκρυνση της πλάκας από τα δόντια, βουρτσίζοντας τα τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα, ιδανικά με οδοντόκρεμα με fluoride και χρησιμοποιώντας και
οδοντικό νήμα.
Κιτρίνισμα δοντιών;
Ο καφές, το τσάι, το τσιγάρο και κάποια είδη φαρμάκων ενδέχεται να προκαλέσουν κιτρίνισμα στα δόντια. Επιφανειακές ή εξωτερικές κηλίδες εμφανίζονται στο εξωτερικό στρώμα των δοντιών και προκαλούνται από φαγητό, σκούρα ποτά ή καπνό.
Ποια είναι η λύση; Αποφεύγετε τροφές και ροφήματα που λεκιάζουν τα δόντια ή βουρτσίζετε τα δόντια αμέσως μετά την κατανάλωσή τους. Η χρήση οδοντόκρεμας λεύκανσης μπορεί να βοηθήσει χάρη στους κόκκους οξειδίου του πυριτίου που γυαλίζει το σμάλτο και φέρνει στην επιφάνεια το λευκότερο σμάλτο που βρίσκεται από κάτω. Για κηλίδες από καφέ, αποτελεσματική είναι η
Oral- B 3D White Luxe.
Κακοσμία του στόματος:
Ενώ η δυσάρεστη αναπνοή είναι συνήθως μια παροδική κατάσταση, υπολογίζεται ότι το 30% των ανθρώπων υποφέρουν από χρόνια κακοσμία του στόματος. Η πραγματική αιτία της δυσάρεστης αναπνοής είναι τα βακτήρια που βρίσκονται στη γλώσσα, τα οποία έχουν πτητικές ουσίες. Αντιθέτως, συγκεκριμένες τροφές, όπως το σκόρδο ή το κρεμμύδι δεν ευθύνονται για την κακοσμία του στόματος. Η κακοσμία μπορεί επίσης να προκληθεί από τη χρήση συγκεκριμένων φαρμάκων. Μεταξύ άλλων, αιτίες είναι οι χρόνιες μολύνσεις των πνευμόνων, οι δυσλειτουργίες των νεφρών και του συκωτιού και ο διαβήτης.
Ποια είναι η λύση; Φροντίζετε να αλλάζετε οδοντόβουρτσα ή βουρτσάκι στην ηλεκτρική σας οδοντόβουρτσα κάθε τρεις με τέσσερις μήνες ακόμα κι αν δεν έχετε πρόβλημα με την αναπνοή σας, πλένετε τα δόντια μετά το φαγητό, πίνετε άφθονο νερό και επενδύστε σε ένα καθαριστικό στόματος.
Ευαίσθητα δόντια;
Αισθάνεστε πόνο ή μούδιασμα στα δόντια ειδικά όταν τρώτε γλυκά, ζεστές ή κρύες τροφές; Το βούρτσισμα και το νήμα σας κάνουν να ανατριχιάζετε; 1 στους 5 ενήλικες έχει ευαισθησία στα δόντια. Το σκληρό βούρτσισμα ή η χρήση σκληρής οδοντόβουρτσας μπορεί να προκαλέσει την υποχώρηση των ούλων στο πέρασμα του χρόνου. Η κατανάλωση όξινων τροφών και ροφημάτων σε μόνιμη βάση, μπορεί να προκαλέσει διάβρωση του σμάλτου, αυξάνοντας τις πιθανότητες να αναπτυχθεί ευαισθησία.
Ποια είναι η λύση; Η καθημερινή συστηματική φροντίδα της στοματικής υγιεινής είναι πολύ σημαντική. Πρέπει να βουρτσίζετε τα δόντια σας καθημερινά για δύο λεπτά κάθε φορά, με οδοντόβουρτσα καλής ποιότητας με μαλακές ίνες και οδοντόκρεμα με fluoride ή ειδική για ευαίσθητα δόντια. Να ελέγχετε τη δύναμη που βάζετε όταν χρησιμοποιείτε ηλεκτρική οδοντόβουρτσα μέσω της φωτεινής ένδειξης στη λαβή που σας ειδοποιεί αν βάζετε περισσότερη πίεση.
Δείτε όλες τις οδοντόκρεμες ΕΔΩ
Τρύπες στα δόντια;
Οι κοιλότητες είναι τρύπες στα δόντια που προκύπτουν από επίθεση οξέων. Αρχικά εμφανίζονται στο σμάλτο των δοντιών αλλά μπορούν να επεκταθούν στο μαλακότερο εσωτερικό στρώμα του δοντιού. Οι οδοντικές κοιλότητες δημιουργούνται από την τερηδόνα, που προκύπτει με υδατάνθρακες που παγιδεύονται μεταξύ των δοντιών και δεν αφαιρούνται πλήρως με το βούρτσισμα ή το νήμα.
Ποια είναι η λύση; Το Fluoride, το οποίο βρίσκεται σε οδοντόκρεμες και σε κάποια στοματικά διαλύματα, αποτρέπει το σχηματισμό οδοντικών κοιλοτήτων, επιβραδύνοντας τη φθορά του σμάλτου και επιταχύνοντας τη διαδικασία επαναφοράς μεταλλικών αλάτων. Το νέο σμάλτο που δημιουργείται είναι σκληρό και ανθεκτικό στα οξέα.