Η περίοδος αυτή ευνοεί τις ιώσεις και τα μικρόβια που μπαίνουν στο σπίτι μόνο να κάνουν χειρότερη μπορούν την κατάσταση.
Οπότε, είναι σημαντικό να απαλλάξουμε το σπίτι μας από όσο περισσότερα μικρόβια μπορούμε! Γιατί όσο σημαντικό είναι να πλένουμε τα χέρια μας για να απαλλαγούμε από τα μικρόβια, άλλο τόσο σημαντικό είναι να είναι όλες οι επιφάνειες στο σπίτι εξ’ ίσου καθαρές.
Ξεκινήστε την απολύμανση:
Το παλιό καλό σαπούνι και νερό είναι ιδανικό για να φύγει η βρωμιά από τις επιφάνειες αλλά αυτό δεν σημαίνει πως οι ιοί δεν επιζούν. Δοκιμάστε απολυμαντικά που υπόσχονται τη εξουδετέρωση ως και του 99% των ιών και βακτηρίων.
Δώστε προσοχή στα σημεία που συγκεντρώνουν τα περισσότερα μικρόβια:
Τα μικρόβια προτιμούν τα σημεία και αντικείμενα πάνω στα οποία περνούν πολλά χέρια. Τα τηλεχειριστήρια, τα τηλέφωνα, τα πόμολα, οι διακόπτες, οι πετσέτες και οι βρύσες γίνονται πηγή μικροβίων και πρέπει να καθαρίζονται και να απολυμαίνονται
καθημερινά. Στις ευαίσθητες επιφάνειες, όπως είναι τα τηλεχειριστήρια, φροντίστε τις με απολυμαντικά μαντηλάκια ενώ σκουπίζετε αμέσως τους λεκέδες από χαλιά και επιφάνειες για να μην αναπτύσσονται βακτήρια.
Απαλλαγείτε από τα βακτήρια στο κρεβάτι
Στο κρεβάτι περνάμε τουλάχιστον 6 με 8 ώρες κάθε βράδυ. Τα ακάρεα της οικιακής σκόνης αποτελούν το νούμερο ένα αλλεργιογόνο εσωτερικών χώρων. Σεντόνια, υπόστρωμα, μαξιλάρια, μαξιλαροθήκες, στρώμα, κουβέρτες, πάπλωμα και παπλωματοθήκες! Αυτά είναι μόνο μερικά από τα αντικείμενα που πρέπει να καθαρίζετε τακτικά, μιας και τα ακάρεα αλλά και τα βακτήρια συνωστίζονται στις επιφάνειες αυτές.
Φροντίστε να πλένετε όλα σκεπάσματα σε υψηλές θερμοκρασίες και να τα σιδερώνετε ενώ τα αντικείμενα όπως το στρώμα ή τα μαξιλάρια που δεν μπορούν να πλυθούν, αξίζει να εφαρμόζουμε πάνω τους σπρέι [που σκοτώνει τα ακάρεα.
Προσοχή στα σκουπίδια:
Σιγουρευτείτε πως αδειάζετε συχνά τους κάδους σκουπιδιών και αχρήστων στο σπίτι ενώ πετάξτε τα χρησιμοποιημένα χαρτομάντηλα που αποτελούν εστία βακτηρίων. Ταυτόχρονα, μην ξεχνάτε απλούς κανόνες υγιεινής στο σπίτι όπως το να βγάζουμε τα παπούτσια μας προτού μπούμε στο σπίτι ή να αλλάζουμε συχνά την πετσέτα για τα πρόσωπο ή τα χέρια ή ακόμα να πλένουμε τα χέρια μας συχνά και να χρησιμοποιούμε αντισηπτικό διάλυμα ή αντιβακτηριακό σαπούνι αρκετά συχνά.
Τι πρέπει να προσέξουμε στο μπάνιο;
Μπορεί να σκέφτεστε τη λεκάνη αλλά τελικά το πλυντήριο αποτελεί ένα από τα πιο βρώμικα αντικείμενα στο σπίτι εξαιτίας της υγρασίας στην οποία βρίσκουν πρόσφορο έδαφος να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί, οι οποίοι μεταφέρονται από πλύση σε πλύση. Πραγματοποιήστε πλύσεις με ξίδι και καθαρίστε με στεγνό πανί το λάστιχο του πλυντηρίου όπου συγκεντρώνεται μούχλα.
Όσον αφορά το καπάκι της τουαλέτας, καλό είναι να είναι κλειστό για να μην μεταφέρονται με τον αέρα μικροσταγονίδια με όλων των ειδών τα μικρόβια, ειδικά σε αντικείμενα όπως οι οδοντόβουρτσες.
Που συγκεντρώνονται τα περισσότερα μικρόβια:
• Σφουγγαράκι της κουζίνας
• Άπλυτα ρούχα
• Τηλεχειριστήρια
• Πόμολα
• Παιδική χαρά
• Κουμπιά (ανελκυστήρα, ΑΤΜ)
Τέλος, η πιο σημαντική συμβουλή που πρέπει να κρατήσετε είναι να αερίζετε συχνά το σπίτι, έστω κι ανά δωμάτιο, ειδικά τους μήνες αυτούς που οι ιώσεις βρίσκονται σε έξαρση. Η συχνή εναλλαγή αέρα στο δωμάτιο, θα σας γλιτώσει από κρυολογήματα ή την κοινή γρίπη.