Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Ασβέστιο - Ιδιότητες

Ασβέστιο - Ιδιότητες

Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο στον ανθρώπινο οργανισμό αφού αποτελεί το δομικό συστατικό των οστών και των δοντιών. Το 99% του ασβεστίου βρίσκεται στον σκελετό και συμβάλλει:

→ στη φυσιολογική πήξη του αίματος

→ Στη λειτουργία των μεταβολικών διεργασιών που αποσκοπούν στην παραγωγή ενέργειας

→ Στη λειτουργία των μυών

→ Στη νευροδιαβίβαση

→ Στη διαδικασία κυτταρικής διαίρεσης

→ Στη λειτουργία των πεπτικών ενζύμων

Μορφές ασβεστίου:

Το ασβέστιο στη φυσική του μορφή υπάρχει μόνο σε ενώσεις με άλλα συστατικά (άλατα). Οι πιο συνηθισμένες μορφές είναι το ανθρακικό ασβέστιο, το κιτρικό ασβέστιο, το γλυκονικό ασβέστιο και το γαλακτικό ασβέστιο.

Στα συμπληρώματα ασβεστίου οι δύο κύριες μορφές είναι το ανθρακικό και το κιτρικό ασβέστιο.

Έλλειψη ασβεστίου

Τα χαμηλά επίπεδα ασβεστίου στο αίμα και η έλλειψη του μπορεί να προκαλέσει:


→ Μυϊκή αδυναμία

Κράμπες

→ Ευερεθιστότητα

→ Κούραση

→ Μακροχρόνια ραχίτιδα

→ Οστεοπενία

Οστεοπόρωση

Οι ανάγκες σε ασβέστιο εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες όπως είναι:

→ Η ηλικία. Τα παιδιά και οι έφηβοι έχουν μεγαλύτερη ανάγκη σε ασβέστιο από τους ενήλικες. Το ασβέστιο στην παιδική ηλικία συμβάλει στην ανάπτυξη των οστών και προστατεύει από την εμφάνιση οστεοπόρωσης στην ενήλικη ζωή.


→ Εγκυμοσύνη και θηλασμός. Μελέτες δείχνουν ότι το ασβέστιο έχει προστατευτικό ρόλο στο καρδιαγγειακό σύστημα του εμβρύου, ελαχιστοποιεί τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και επιπλοκών.

→ Ορμονική κατάσταση. Γυναίκες στην εμμηνόπαυση χρειάζονται ασβέστιο κ βιταμίνη D για να διατηρήσουν τα οστά τους υγιή και να αποφύγουν την οστεοπόρωση.

Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο

→ Γαλακτοκομικά

→ Σκληρά τυριά όπως παρμεζάνα

→ Μικρά ψάρια: σαρδέλες, αθερίνα

→ Ταχίνι

→ Φρούτα: αποξηραμένα σύκα, σταφίδες, βερίκοκα, ακτινίδια πορτοκάλια, μούρα, παπάγια και ανανάς.