Η βιταμίνη Β6 είναι μία υδατοδιαλυτή βιταμίνη που ανήκει στο σύμπλεγμα βιταμινών Β και αναφέρεται σε μια ομάδα μορίων την πυριδοξάλη, την πυροδοξίνη και την πυριδοξαμίνη.
Η βιταμίνη Β6 συμβάλλει:
- Στο μεταβολισμό των πρωτεϊνών και των λιπών της διατροφής.
- Στην εύρυθμη λειτουργία του εγκεφάλου, διατηρεί τη μνήμη και μειώνει τις πιθανότητες απώλειας της.
- Στη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος
- Στη μεταφορά οξυγόνου σε όλο το ανθρώπινο σώμα.
- Στην παραγωγή ορμονών που ισορροπούν τη διάθεση του ανθρώπου, παράγοντας ορμόνες όπως σεροτονίνη η οποία βοηθά στην καλή διάθεση.
- Στην σωστή ρύθμιση ύπνου και στη μείωση άγχους.
Οι πιο πλούσιες τροφές σε βιταμίνη Β6 είναι:
- Ψάρια
- Μοσχαρίσιο συκώτι
- Πατάτες
- Πουλερικά
- Ρύζι
- Ξηροί καρποί
- Αβοκάντο
- Γλυκοπατάτες
- Μπανάνες
- Σπανάκι
- φασόλια
Λόγω της αφθονίας της στα τρόφιμα και της μεγάλης βιοδιαθεσιμότητάς της, η έλλειψη της είναι σπάνια. Συνήθως συμβαίνει σε περίπτωση χαμηλών τιμών βιταμινών του συμπλέγματος Β και κυρίως της Β12 και του φολικού οξέως. Η έλλειψη της βιταμίνης Β6 μπορεί να οδηγήσει σε μικροκυτταρική αναιμία, δερματίτιδα, κατάθλιψη και σε ασθενές ανοσοποιητικό.