Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Η διατροφή που βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ενέργεια σου πριν τις εξετάσεις

Η διατροφή που βελτιώνει τη μνήμη, τη συγκέντρωση και την ενέργεια σου πριν τις εξετάσεις
Διατροφή και εξετάσεις: Η περίοδος των εξετάσεων είναι ιδιαίτερα απαιτητική και η διατροφή θα αποτελέσει τον απόλυτο σύμμαχο.

Οι τροφές που έχει βρεθεί πως βοηθούν την πνευματική λειτουργία είναι:

  1. Το σαφράν ενισχύει τη διανοητική λειτουργία, τη μνήμη και την πνευματική διαύγεια (λόγω της κροκίνης και της κροκετίνης που περιέχει).

  2. Ο αστακός περιέχει αρκετή ποσότητα του αμινοξέος τυροσίνη, το οποίο μεταβολίζεται στον εγκέφαλο και χαρίζει πνευματική ενέργεια και διαύγεια.

  3. Το πράσινο τσάι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες που προστατεύουν τους ιστούς του οργανισμού από τις ελεύθερες ρίζες και συμβάλουν στην προστασία του εγκεφάλου και τη διαδικασία της μάθησης.

  4. Το δενδρολίβανο ενεργοποιεί και ενισχύει τη μνήμη.

Γλυκόζη η απαραίτητη

Το κύριο καύσιμο του εγκεφάλου είναι η γλυκόζη, που την προμηθεύεται από το αίμα. Ο εγκέφαλος χρειάζεται γλυκόζη σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, ενώ η έλλειψή της διαταράσσει την ομαλή λειτουργία του. Ο ρόλος της διατροφής είναι η διατήρηση των επιπέδων της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό επιτυγχάνεται με συχνά και ισορροπημένα γεύματα που περιέχουν υδατάνθρακες (τρόφιμα όπως: το ψωμί, τα κράκερ, τα μακαρόνια, το ρύζι, οι πατάτες, τα φρούτα, οι χυμοί και τα λαχανικά).

Μεγάλη σημασία έχει εκτός από το μεσημεριανό και το βράδινο, και τα ενδιάμεσα γεύματα αλλά και το πρωινό. Το πρωινό καλύπτει τις πρώτες μας ανάγκες σε ενέργεια και, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι συμβάλλει στην καλή πνευματική απόδοση.

Ενυδάτωση πάνω απ' όλα

Σημαντικό ρόλο διαδραματίζει και το νερό, διότι η αφυδάτωση συνδέεται με έλλειψη συγκέντρωσης, αδύναμη μνήμη και μειωμένη απόδοση.

Επιπλέον:
  • Το ψάρι και ιδιαίτερα τα λιπαρά ψάρια (σολομός, πέστροφα, τόνος) αποτελούν εξαιρετικές πηγές ω-3 λιπαρών οξέων, που φαίνεται από μελέτες ότι ενισχύουν τη μνήμη και προστατεύουν τα εγκεφαλικά κύτταρα από βλάβες.
  • Τα χαμηλά επίπεδα σιδήρου, όταν μάλιστα φτάνουν στο σημείο να χαρακτηρίζονται ως αναιμία, επηρεάζουν αρνητικά τις νοητικές μας λειτουργίες, τη μνήμη και την ικανότητα συγκέντρωσης.
  • Ο σίδηρος βρίσκεται στο κόκκινο κρέας, στο συκώτι, αλλά και στο ψάρι, το κοτόπουλο, το αυγό και τα όσπρια. Η έλλειψη σιδήρου σε μια καθοριστική φάση της ανάπτυξης του εγκεφάλου μπορεί να μειώσει μόνιμα τις δυνατότητες του εγκεφάλου (iq).
  • Η αυτοσυγκέντρωση εξαρτάται ακόμη από τον ψευδάργυρο. Πηγές ψευδαργύρου αποτελούν το κρέας, το ψάρι, τα θαλασσινά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα πουλερικά και το αυγό.
  • Έρευνες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση σοκολάτας αυξάνει την παραγωγή ενδορφινών, δηλαδή των ουσιών που μας φτιάχνουν τη διάθεση και τονώνουν τη μνήμη. Επίσης, η σοκολάτα περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, που σχετίζεται με την τόνωση και τη βελτίωση της διάθεσής μας.
Οι απαραίτητες βιταμίνες

Οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β (ιδιαίτερα η Β6, Β12 και το φυλλικό οξύ) συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος, διευκολύνοντας τη μεταφορά των νευρικών ερεθισμάτων.

Τροφές πλούσιες σε αυτές τις βιταμίνες είναι τα γαλακτοκομικά προϊόντα, οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, τα όσπρια και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Επίσης, οι αντιοξειδωτικές βιταμίνες όπως η Ε και η C, μπορούν να βελτιώσουν τη διαδικασία της μνήμης μέσω της επιβράδυνσης της γήρανσης των εγκεφαλικών κυττάρων. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε είναι το ελαιόλαδο και τα διάφορα σπορέλαια. Σημαντικές πηγές βιταμίνης C είναι τα εσπεριδοειδή, τα ακτινίδια, τα βατόμουρα, και οι φράουλες.

Το φυλικό οξύ ενισχύει τη σκέψη και μπορεί να προσληφθεί από τα δημητριακά ολικής αλέσεως, από τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και από το συκώτι.

Τέλος, καλό είναι τις τελευταίες μέρες να προτιμώνται δοκιμασμένες, κατά προτίμηση σπιτικές τροφές, ώστε να αποφευχθούν ανεπιθύμητες γαστρεντερικές διαταραχές.

Ευχαριστούμε την Κλειώ Δημητριάδου: Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος (Χαροκοπείου Πανεπιστημίου) MSc στη συμβουλευτική ψυχολογία Life Coaching Καποδιαστριακό Πανεπιστήμιο 
coachmydiet.wordpress.com/ Instagram/kliodim

Smile blog tip: Ενίσχυσε το διάβασμα με τα απαραίτητα συμπληρώματα διατροφής όπως το Epresat της Power Health

ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΑΒΑΣΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΕΔΩ