Θυροειδής: τι είναι & ποια συμπτώματα δεν πρέπει να αμελήσουμε;
Ο θυρεοειδής είναι αδένας του ανθρώπινου σώματος. Βρίσκεται στη βάση του λαιμού, κάτω από το μήλο του Αδάμ και παράγει δύο πολύ σημαντικές ορμόνες, την Τ3 και την Τ4. Οι ορμόνες αυτές είναι υπεύθυνες για την ομαλή λειτουργία του μεταβολισμού, τη λειτουργία του εγκεφάλου και της αντιμετώπιση του άγχους.
Ο θυρεοειδής αυξομειώνει τον ρυθμό μεταβολισμού, ανάλογα με τη θερμοκρασία του περιβάλλοντος, τη σωματική άσκηση και τη συναισθηματική κατάσταση.
Η έντονη κόπωση, οι αλλαγές στη διάθεση και τα αυξημένα επίπεδα χοληστερίνης και σιδήρου στο αίμα, είναι κάποια από τα συμπτώματα που μπορεί να οφείλονται στη δυσλειτουργία του θυμοειδή.
Οι πιο συνηθισμένες παθήσεις του θυρεοειδή είναι ο υποθυρεοειδισμός και ο υπερθυρεοειδισμός.
~ Στον υποθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής αδένας υπολειτουργεί και δεν παράγει την απαιτούμενη ποσότητα των ορμονών Τ3 και Τ4. Οι πιθανότητες εμφάνισης υποθυρεοειδισμού αυξάνονται όσο αυξάνεται η ηλικία. Μερικές φορές μπορεί να προκληθεί και από την ασθένεια Χασιμότο.
Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν:
→ Κόπωση
→ Αύξηση βάρους.
Ο υποθυρεοειδής αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση θυροξίνης.
~ Στον υπερθυρεοειδισμό, ο θυρεοειδής είναι υπερδραστήριος με αποτέλεσμα την επιτάχυνση του μεταβολισμού.
Στα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού είναι:
→ Ταχυκαρδία
→ Διάρροια
→ Υπερβολική εφίδρωση
→ Αδυναμία
→ Διαταραχές ύπνου
→ Οξυθυμία
→ Αυξημένη όρεξη
Για την αντιμετώπιση του χορηγούνται φάρμακα για τη μείωση των ορμονών Τ3 και Τ4, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις είναι απαραίτητη η χειρουργική επέμβαση.
Θυρεοειδής και διατροφή
Μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά συμβάλλει στη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων του θυρεοειδή. Για τη σύνθεση Τ3 και Τ4 συμβάλλουν τροφές πλούσιες σε ψευδάργυρο, όπως κοτόπουλο και μοσχάρι, ιώδιο και σελήνιο όπως ψάρια, αλάτι, θαλασσινά και αυγά. Επίσης, ροφήματα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, εκτός απ΄τον καφέ που εμποδίζει την απορρόφηση των Τ3 καιΤ4.
Ωστόσο, πρέπει να αποφεύγουμε το αλκοόλ, τις λιπαρές τροφές, τα τηγανητά και το βούτυρο, καθώς εμποδίζουν την παραγωγή των συγκεκριμένων ορμονών.