Close
Είσοδος στον λογαριασμό σας
Το καλάθι μου Close minicart icon Το καλάθι μου

Προϊόντα: {{countCartProducts}}
Σύνολο : {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ - {{(cartDefaultCouponDiscount * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ = {{((cartTotal - cartDefaultCouponDiscount) * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€ {{(cartTotal * selectedCurrency.rate).toFixed(2)}}€
Αναζήτηση Close search

Κονδυλώματα: Τι Να Προσέξετε

Κονδυλώματα: Τι Να Προσέξετε

Κονδυλώματα: Τι Να Προσέξετε

Τα κονδυλώματα είναι από τα πιο συχνά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, όταν παρατηρείται αύξηση της σεξουαλικής δραστηριότητας. Αυτή η αύξηση οφείλεται συχνά στη χαλάρωση των διακοπών, την κατανάλωση αλκοόλ και την εναλλαγή ερωτικών συντρόφων χωρίς προφύλαξη, με αποτέλεσμα την ευκολότερη μετάδοση του HPV (ιός ανθρωπίνων θηλωμάτων).

Τι Είναι ο Ιός HPV;

Ο HPV είναι μια οικογένεια ιών που περιλαμβάνει πάνω από 150 διαφορετικά στελέχη, από τα οποία ορισμένα είναι υπεύθυνα για την ανάπτυξη των κονδυλωμάτων. Υπολογίζεται ότι το 50-70% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα μολυνθούν από τον ιό HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους. Ωστόσο, μόνο ένα μικρό ποσοστό αυτών θα αναπτύξει εμφανή κονδυλώματα, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να καταπολεμήσει τον ιό.

Πώς Μεταδίδεται ο Ιός;

Η κύρια οδός μετάδοσης του HPV είναι η σεξουαλική επαφή. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν:

  • Έναρξη σεξουαλικών επαφών σε νεαρή ηλικία.
  • Μη χρήση προφυλακτικού.
  • Εναλλαγή πολλών ερωτικών συντρόφων.
  • Λήψη αντισυλληπτικών για περισσότερο από πέντε χρόνια, καθώς πολλές γυναίκες σταματούν να χρησιμοποιούν προφυλακτικό.
  • Παρουσία άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων.

Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν από 1 έως 10 μήνες μετά την αρχική μόλυνση. Παρόλο που ορισμένα άτομα μπορεί να είναι φορείς του ιού χωρίς να παρουσιάζουν συμπτώματα, το stress, η κακή διατροφή και η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να μειώσουν την άμυνα του οργανισμού και να επιτρέψουν την εκδήλωση των κονδυλωμάτων.

Πώς Αναγνωρίζονται Τα Κονδυλώματα;

Τα κονδυλώματα εμφανίζονται ως μικρά, ρόδινα ογκίδια ή στο χρώμα του δέρματος, συνήθως χωρίς συμπτώματα. Με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να μεγαλώσουν και να ενωθούν μεταξύ τους, σχηματίζοντας ανώμαλες επιφάνειες που γίνονται αντιληπτές με την αφή. Εντοπίζονται κυρίως στα γεννητικά όργανα, το εφηβαίο και την περιοχή γύρω από τον πρωκτό, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν στη στοματική κοιλότητα.

Διάγνωση και Έλεγχος

Η διάγνωση των εξωτερικών κονδυλωμάτων γίνεται από ειδικό γιατρό, όπως δερματολόγο ή αφροδισιολόγο, με οπτική εξέταση ή χρήση μεγεθυντικού φακού. Ο έλεγχος του τραχήλου της μήτρας πραγματοποιείται με PAP Test και κολποσκόπηση, ενώ για τον πρωκτό χρησιμοποιείται ορθοσκόπηση. Εάν υπάρχουν εξωτερικά κονδυλώματα, ο έλεγχος με HPV Test είναι η ασφαλέστερη μέθοδος για τη διάγνωση πιθανής λοίμωξης.

Πρόληψη των Κονδυλωμάτων

Η καλύτερη μέθοδος πρόληψης είναι η χρήση προφυλακτικού σε κάθε σεξουαλική επαφή. Ωστόσο, το προφυλακτικό δεν παρέχει πλήρη προστασία, καθώς περιοχές του δέρματος που δεν καλύπτονται μπορεί να προσβληθούν από τον ιό. Άλλα προληπτικά μέτρα περιλαμβάνουν:

  • Αποφυγή μικροτραυματισμών στην περιοχή των γεννητικών οργάνων, όπως το ξύρισμα.
  • Συχνός αυτοέλεγχος για τυχόν αλλαγές στο δέρμα.
  • Εμβολιασμός κατά του HPV με το τετραδύναμο εμβόλιο, που προστατεύει από τα στελέχη 6, 11, 16 και 18.

Θεραπεία των Κονδυλωμάτων

Η θεραπεία των κονδυλωμάτων περιλαμβάνει πολλές επιλογές, όπως:

  • Laser CO2: Στοχευμένη αφαίρεση των βλαβών χωρίς να επηρεάζεται το υγιές δέρμα.
  • Διαθερμοπηξία: Καυτηριασμός των κονδυλωμάτων με ηλεκτρικό ρεύμα.
  • Κρυοθεραπεία: Χρήση υγρού αζώτου για την αφαίρεση των βλαβών.
  • Τοπικά σκευάσματα: Φαρμακευτικές κρέμες που βοηθούν στην αντιμετώπιση των κονδυλωμάτων.

Η θεραπεία με Laser διοξειδίου του άνθρακα θεωρείται η πιο σύγχρονη μέθοδος, καθώς επιτρέπει την απομάκρυνση των κονδυλωμάτων χωρίς να προκαλούνται ουλές ή βλάβες στο γύρω υγιές δέρμα.

Είναι απαραίτητο, παράλληλα με τη θεραπεία, να πραγματοποιείται και ο έλεγχος του ερωτικού συντρόφου για να μειωθεί ο κίνδυνος επανεμφάνισης.