Μωρά και πάνες! Πάνε παρέα όπως πάει και η μητρότητα με τις ξάγρυπνες νύχτες! Και μπορεί στην αρχή η αλλαγή πάνας να φαντάζει άθλος, όμως υπάρχουν τρόποι για να γίνεται σωστά και εύκολα.
Η επιλογή πάνας:
Βασικό κριτήριο για την επιλογή πάνας πρέπει να είναι η ποιότητά της. Ξεχάστε το μάρκετινγκ γιατί τι να την κάνουμε μια πάνα όμορφη αλλά που λειτουργικά δεν καλύπτει το μωρό και στέλνει άπειρα ρούχα στο πλυντήριο. Επιπρόσθετα, εκτός από ασφαλής και απορροφητική, η πάνα πρέπει να είναι και υπο-αλλεργική για να μην προκαλέσει ερεθισμό στο ευαίσθητο βρεφικό δέρμα.
Επιλέγοντας το μέγεθος πάνας:
Είναι πολύ σημαντικό αλλά τις περισσότερες φορές παραβλέπουμε πως αν δεν επιλέξουμε το σωστό μέγεθος πάνας, είναι βέβαιο πως θα καταλήξουμε με διαρροές που δεν θέλουμε. Η σωστή πάνα δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλη, ούτε πολύ μικρή, και βάσει των κιλών του μωρού αλλά και του ύψους του, να επιλέγεται κατάλληλα. Και μην ξεχνάμε, πως πρέπει συχνά να τσεκάρουμε αν το μωρό χρειάζεται ακόμα το μέγεθος πάνας που έχουμε ή αν πρέπει να περάσουμε στο επόμενο.
Χρειάζεστε αλλαξιέρα;
Η γνωστή αλλαξιέρα είναι μεν βολική αλλά όχι και απαραίτητη. Η αλλαγή πάνας μπορεί να γίνει οπουδήποτε και είναι βασικό να προσέχεις την ασφάλεια του παιδιού πάνω σε αυτήν. Ποτέ δεν αφήνουμε ένα μωρό πάνω στην αλλαξιέρα μόνο του και προσέχουμε πολύ το πώς το αλλάζουμε. Ακούγεται αφελές αλλά ένα μωρό μπορεί εύκολα να πέσει από την αλλαξιέρα.
Πότε αλλάζουμε πάνα:
Τα νεογέννητα, αλλάζουν πάνα αρκετές φορές μέσα στην ημέρα, καθώς αφοδεύουν σχεδόν κάθε φορά που τρώνε. Αν πάλι μιλάμε για μεγαλύτερα παιδιά, αλλάζουμε πάνα σίγουρα το βράδυ πριν τον ύπνο και το πρωί μόλις ξυπνήσουν. Ενδιάμεσα, πρέπει η πάνα να μην μυρίζει ή να μην είναι βαριά.
Πως αλλάζουμε πάνα;
- Μετατρέπουμε την αλλαγή πάνας σε ιεροτελεστία, εξοπλιζόμαστε με θάρρος και υπομονή, και τοποθετούμε το μωρό ανάσκελα.
- Φροντίζουμε ώστε η θερμοκρασία δωματίου να είναι καλή για να μην κλάψει υπερβολικά το μωρό.
- Έχουμε σε θέση βολής τα απαραίτητα μωρομάντηλα. Κρέμα αλλαγής πάνας και πετσέτα, για να μην αφήνουμε το μωρό να περιμένει.
- Ανοίγουμε τα αυτάκια της πάνας, τις λεγόμενες ταινίες ασφαλείας που βρίσκονται δεξιά και αριστερά και καθαρίζουμε το μωρό πάντα από μπροστά προς τα πίσω. Αν έχουμε αγοράκι, προσέχουμε με ένα μωρομάντηλο, να κρατάμε χαμηλά τα γεννητικά του όργανα για να μην έχουμε ατυχήματα.
- Φροντίζουμε την ώρα της αλλαγής, να μιλάμε στο μωρό, να χαμογελάμε, να τραγουδάμε, να δίνουμε κάποιο πολύχρωμο παιχνίδι στο παιδί και γενικά να του αποσπάμε την προσοχή για να μην πιστέψει πως η διαδικασία είναι άχαρη και καταναγκαστική.
- Διπλώνουμε και πετάμε την πάνα σε κάδο ή αν δεν έχουμε ειδικό κάδο κοντά μας, αφήνουμε την πάνα στην άκρη για να την πετάξουμε αργότερα.
Ανοίγουμε την καθαρή πάνα και την τοποθετούμε κάτω από το μωρό, κρατώντας τα πόδια του ψηλά. Κλείνουμε τις ταινίες προστασίας δεξιά και αριστερά, τόσο ώστε να χωράει ανάμεσα στο δέρμα του παιδιού και στην πάνα το χέρι μας.
-Λέμε «ναι» στο σωστό καθαρισμό:
- Κάθε φορά που πλένετε το μωρό κατά την αλλαγή πάνας, φροντίζουμε η θερμοκρασία του νερού να είναι ιδανική και να χρησιμοποιούμε ειδικά υποαλλεργικά προϊόντα, σχεδιασμένα για βρέφη και παιδιά.
Κρέμα κατά συγκάματος; Λέμε ναι!
Για να αποφύγει το μωρό το σύγκαμα, πρέπει να αλλάζουμε έγκαιρα την πάνα του. Ταυτόχρονα, πρέπει να καθαρίζουμε καλά το μωρό στην ευαίσθητη περιοχή και να στεγνώνουμε το δέρμα του μετά τον καθαρισμό ταμπονάροντας απαλά και εφαρμόσουμε προστατευτική κρέμα κατά του συγκάματος.
Ολοκληρώνουμε την αλλαγή πάνας με πολλά χαμόγελα και επαναλαμβάνουμε πολλές πολλές φορές μέσα στην ημέρα!