1. Σωστή υγιεινή: Η πρόληψη είναι η αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση
Η υγιεινή και η επιλογή κατάλληλων εσωρούχων είναι από τα πρώτα μέσα πρόληψης:
Τα βαμβακερά εσώρουχα είναι μονόδρομος, ειδικά αν υπάρχει ιστορικό ουρολοιμώξεων. Το συνθετικό ύφασμα συγκρατεί την υγρασία, δημιουργώντας το κατάλληλο περιβάλλον για την ανάπτυξη βακτηρίων.
Πάντα όταν επισκεπτόμαστε την τουαλέτα, απαιτείται σωστό πλύσιμο των χεριών και σκούπισμα με φόρα από μπροστά προς τα πίσω για να αποτραπεί η μεταφορά βακτηρίων από τον πρωκτό.
Σημαντικό είναι να αδειάζει η ουροδόχος κύστη σε κάθε επίσκεψη στην τουαλέτα και να μη μένουν ούρα. Προτιμότερο είναι το ντους και όχι το αφρόλουτρο.
Βασική είναι η πόση νερού για να ξεπλένονται τα βακτήρια από το ουροποιητικό σύστημα και να μην παραμένουν σε αυτό.
Το καλοκαίρι, περίοδος που αγαπάει τις ουρολοιμώξεις, καλό είναι μετά το μπάνιο σε θάλασσα ή πισίνα να μην παραμένουμε με το βρεγμένο μαγιό και να πλένουμε καλά το χρησιμοποιημένο μαγιό κάθε φορά πριν την επόμενη χρήση του.
2. Τόνωση του οργανισμού: Ασπίδα κατά της ουρολοίμωξης
Εκτός από τα παραπάνω, η ενίσχυση του ανοσοποιητικού και η τόνωση του οργανισμού με βιταμίνες και βότανα που αποδεδειγμένα έχουν δράση κατά της ουρολοίμωξης είναι βοηθητικά. Έρευνες έχουν δείξει συνάφεια πεσμένου ανοσοποιητικού με ουρολοίμωξη όπως επίσης και αποτελεσματική δράση συγκεκριμένων βιταμινών και φρούτων στην καταπολέμηση της ουρολοίμωξης.
Η εχινάκεια για παράδειγμα είναι από τα φυτά με γνωστή αντιβιοτική δράση και αποτελεσματική στην τόνωση του οργανισμού. Η ενίσχυση της άμυνας του οργανισμού δεν είναι απαραίτητη μόνο κατά τους χειμερινούς μήνες για προστασία από το κρυολόγημα αλλά καθ΄ όλη τη διάρκεια του χρόνου.
Η βιταμίνη C διατηρεί όξινη την ουρήθρα, δρώντας ως ασπίδα κατά των παθογόνων οργανισμών ενώ παράλληλα ενισχύει την άμυνα του οργανισμού βοηθώντας στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού.
Από τα πιο αποτελεσματικά φυσικά μέσα για την πρόληψη και καταπολέμηση της ουρολοίμωξης έχει αποδειχτεί η πόση χυμού κράνμπερι. Μελέτες έχουν δείξει πως το κράνμπερι μειώνει την ικανότητα των βακτηρίων να προσβάλλουν το ουροποιητικό και εμποδίζει την εξάπλωσή τους.
3. Φαρμακευτική αγωγή: Πάντα με συμβουλή γιατρού
Σε περίπτωση που διαγνωστεί ουρολοίμωξη ο γιατρός αν το κρίνει απαραίτητο μπορεί να συστήσει διενέργεια εξετάσεων και φαρμακευτική αγωγή πέρα από τους φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης.
Με μια καλλιέργεια ούρων ταυτοποιείται το μικρόβιο και δίνεται αντιβιόγραμμα για να προσδιοριστεί η αγωγή που θα ακολουθηθεί. Αυτή θα πρέπει να ακολουθηθεί κατά γράμμα και να ολοκληρωθεί ο συνταγογραφούμενος κύκλος φαρμάκου, ακόμη και αν τα συμπτώματα υποχωρήσουν για να μην υπάρξει υποτροπή.