Περιγραφή
Αυτό το ανθεκτικό φυτό είναι κυρίως γνωστό για τον άμεσο ερεθισμό που προκαλεί, καθώς επίσης και τον έντονο πόνο καψίματος που αισθανόμαστε όταν το χνούδι «εισέρχεται στο δέρμα». Στην πραγματικότητα, κάτω από αυτή τη μισητή προσέγγιση, αυτό το φυτό κρύβει πολλές θεραπευτικές αρετές που η παραδοσιακή ιατρική εκτιμά εδώ και πολλά χρόνια.
Πλούσια σε μέταλλα
Το υπέργειο μέρος της Τσουκνίδας εσωκλείει πολλά στοιχεία: βιταμίνες της ομάδας B (B2, B5, και φολικό οξύ), A, C, E, ανόργανα άλατα όπως μαγνήσιο, σίδηρο, ή διοξείδιο του πυριτίου, και ιχνοστοιχεία (χαλκός, ψευδάργυρος...). Η μεγάλη περιεκτικότητα σε διοξείδιο του πυριτίου, σε ψευδάργυρο, και σε βιταμίνες, την κάνουν ιδιαίτερα χρήσιμη στη φροντίδα των ευαίσθητων και εύθραυστων νυχιών και των θαμπών και με ψαλίδα μαλλιών. Επίσης βοηθά στην ανάπτυξη των μαλλιών. Η ευεργετική της δράση στη θεραπεία της ακμής και σε άλλους δερματικούς ερεθισμούς (βρεφικό έκζεμα και νευρικό έκζεμα) οφείλεται στην αντιφλεγμονώδη δράση του ψευδαργύρου. Η Τσουκνίδα προσδίδει τα αναγκαία μέταλλα στον οργανισμό και χάρη στο σίδηρο και στο φολικό οξύ, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ενδυνάμωση των χόνδρων στα άτομα που υποφέρουν από αρθρίτιδες ή ρευματισμούς, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης. Η Τσουκνίδα τέλος είναι γνωστή για τις τονωτικές και αντι-ασθενικές της ιδιότητες και, χάρη στην περιεκτικότητά της σε σίδηρο, αποτελεί ένα πολύ καλό συμπλήρωμα για άτομα με αναιμία.
Δοσολογία
1 κάψουλα πρωί-μεσημέρι-βράδυ μαζί με το γεύμα.
Αρ. Πρωτ. γνωστ. ΕΟΦ: 26857/21-4-08