Το Triphala είναι ένας συνδυασμός από τρία φρούτα (harada, amla και behada), τα οποία αποξηραίνονται, κονιορτοποιούνται και χρησιμοποιούνται σε ίσες αναλογίες για να συνθέσουν την φόρμουλα.
Η ιστορική χρήση του ως μέσο καθαρισμού του πεπτικού συστήματος και ως τονωτικού, έχει υποστηριχθεί με πολλές σύγχρονες επιστημονικές μελέτες οι οποίες καταδεικνύουν τα θετικά αποτελέσματα των βοτάνων που το απαρτίζουν.
Ο μηχανισμός δράσης του δεν είναι ακόμη γνωστός, αλλά όπως ισχυρίζεται το κέντρο καρκινοπαθών του Memorial, πιθανότατα οφείλεται στα φυτοχημικά (πολυφαινόλες και φλαβονοειδή) που βρίσκονται στην φόρμουλα. Έχει αντιφλεγμονώδεις, αντιβακτηριδιακές και αντικαρκινικές ιδιότητες κι έχει επιπλέον αποδειχθεί ότι είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που προστατεύει τα κύτταρα από τις βλαβερές συνέπειες των ελευθέρων ριζών. Επιπλέον, έχει ανοσορυθμιστικές ιδιότητες, που σημαίνει ότι βοηθά τον οργανισμό να τροποποιεί την ανοσοποιητική απόκριση, είτε αυξάνοντας, είτε μειώνοντας την ικανότητα του ανοσοποιητικού συστήματος να παράγει αντισώματα. Οι αλλεργίες είναι αποτέλεσμα της υπερδραστηριότητας του ανοσοποιητικού συστήματος που αναγνωρίζει καλοήθεις ουσίες ως επιβλαβή, και παράγει αντισώματα για να τους επιτεθεί.
Έτσι, χρησιμοποιείται μερικές φορές για τη θεραπεία των αλλεργιών. Επίσης, έχει χρησιμοποιηθεί σαν Αγιουβερδικό βότανο για χιλιάδες χρόνια. Παραδοσιακά στην Αγιουβερδική ιατρική χρησιμοποιείται στη θεραπεία της αναιμίας, του άσθματος, της δυσκοιλιότητας, των χρόνιων έλκων, της διάρροιας, του πυρετού, των φλεγμονών, του ίκτερου και της παχυσαρκίας.