Ορθομοριακή φόρμουλα που παρέχει φυσικά θρεπτικά συστατικά, όπως μαγνήσιο και θεανίνη, για χαλάρωση και ηρεμία.
Επίσης, περιέχει λεβάντα, χαμομήλι, λυκίσκο και υδροξυ-τρυπτοφάνη για έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο. Πολλές κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι το άγχος μπορεί να είναι η σύγχρονη αιτία πολλών παθολογικών συμπτωμάτων. Το εργασιακό χρόνιο στρες, σύμφωνα με έρευνες, ανεβάζει την πίεση του αίματος και επιταχύνει την γήρανση των κυττάρων.
Σήμερα γνωρίζουμε ότι κάποιοι συγκεκριμένοι νευροδιαβιβαστές και πολλές ορμόνες ευθύνονται για την καλή λειτουργία του κύκλου του ύπνου, καθώς και ότι η καλή λειτουργία τους εξαρτάται από θρεπτικά συστατικά. Πιο συγκεκριμένα, οι νευροδιαβιβαστές μελατονίνη και η σεροτονίνη ευνοούν τον ύπνο και η τρυπτοφάνη (υδροξυ-τρυπτοφάνη) είναι ένα απαραίτητο αμινοξύ, χρήσιμο για τη δημιουργία της μελατονίνης και της σεροτονίνης.
Το Οξείδιο του Μαγνησίου (Magnesium Oxide), η επαρκής πρόσληψη μαγνησίου βοηθά στη φυσική χαλάρωση και την έναρξη του ύπνου, ειδικά όταν συνδυάζεται με χαλαρωτικά βότανα όπως το χαμομήλι, η λεβάντα και ο λυκίσκος. Το Οξείδιο είναι μια πλούσια πηγή στοιχειώδους μαγνησίου (58% κατά μέσο όρο). Το μαγνήσιο είναι ζωτικής σημασίας για τη σωστή λειτουργία του νευρικού συστήματος. Χωρίς επαρκή ποσότητα μαγνήσιου, τα νευρικά κύτταρα μπορεί να μη δίνουν ή να μην λαμβάνουν μηνύματα και να γίνονται υπερευαίσθητα. Αυτό είναι η αιτία που το άτομο γίνεται υπερευαίσθητο και υπερβολικά νευρικό. Η ανεπάρκεια μαγνησίου μπορεί να προκαλέσει αϋπνία, ξύπνημα από μυϊκούς σπασμούς, κράμπες, τέντωμα και Σύνδρομο Ανήσυχων Ποδιών (Restless Legs Syndrome – RLS).
Η Θεανίνη (L- Theanine), είναι ένα μη-απαραίτητο αμινοξύ, γνωστό ότι βοηθά στη διατήρηση μιας ήρεμης και γαλήνιας κατάστασης του οργανισμού, χωρίς να μειώνει την ενέργεια και την επαγρύπνηση και χωρίς να προκαλεί υπνηλία. Μπορεί να υποστηρίξει μια αίσθηση ηρεμίας, ικανοποίησης και ευχαρίστησης και παράλληλα να βοηθά στην πνευματική διαύγεια και ευστροφία, στη μάθηση και τη συγκέντρωση. Διατηρώντας τα επίπεδα των νευροδιαβιβαστών της χαλάρωσης στον εγκέφαλο, όπως το GABA (Γάμα-αμινο-βουτυρικό οξύ), την ντοπαμίνη και την σεροτονίνη, η θεανίνη μπορεί να βοηθήσει στην ισορροπία της διάθεσης και στη ρύθμιση του συναισθήματος. Επίσης, έρευνες έχουν δείξει ότι βοηθά τον εγκέφαλο να παράξει άλφακύματα, όμοια με αυτά που μπορούμε να παράξουμε μέσω του διαλογισμού, επιτυγχάνοντας έτσι ηρεμία και γαλήνη, χωρίς καταπραϋντική δράση. Επιπλέον, εξουδετερώνει την διεγερτική δράση της καφεΐνης και βοηθά στην έλευση ήρεμου ύπνου.
Το Χαμομήλι (Chamomile Powder), πρόσφατες κλινικές και εργαστηριακές έρευνες έδειξαν ότι το χαμομήλι όχι μόνο χαλαρώνει, αλλά μειώνει σημαντικά το άγχος και την κατάθλιψη. Σε μια πρόσφατη μελέτη από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Νότιγχαμ διαπιστώθηκε ότι το χαμομήλι χαλαρώνει τα αιμοφόρα αγγεία και λειαίνει τις μυϊκές ίνες. Τα αποτελέσματα αυτά αναφέρονται ειδικά στη χρήση των τριών βασικών συστατικών του χαμομηλιού, την απιγενίνη, τη λουτεολίνη και τη βισαβολόλη (και τα τρία ανήκουν στην κατηγορία της υδροξυλάσης). Η ικανότητα του χαμομηλιού να καταπραΰνει και να ηρεμεί τον οργανισμό αποδείχτηκε επίσης σε μια πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Eulji της Νότιας Κορέας. Σε 56 ασθενείς που υποβάλλονταν σε θεραπεία της στεφανιαίας νόσου και χειρουργική επέμβαση εφαρμόστηκε αρωματοθεραπεία με συνδυασμό λεβάντας, χαμομηλιού και νερολί. Στην ομάδα ελέγχου χορηγήθηκε μόνο νοσηλευτική φροντίδα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα που έκανε αρωματοθεραπεία μείωσε σε σημαντικό βαθμό το άγχος και βελτίωσε τον ύπνο σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.
Η Λεβάντα (Lavender), είναι μέλος της οικογένειας της μέντας, διατηρεί την φήμη της ως αρωματικό φυτό, ενώ έχει και άλλες χρήσεις : όταν εφαρμόζεται στο δέρμα βοηθά στην χαλάρωση του οργανισμού, ειδικά σε περιόδους ανάγκης και βοηθά στην ισορρόπηση της πίεσης και της ενέργειας. Με πάνω από 150 δραστικά συστατικά, η λεβάντα αποδεικνύει τις θεραπευτικές της ιδιότητες στην αντιμετώπιση της αϋπνίας, των πονοκεφάλων, του πονόδοντου, της κατάθλιψης, του εκνευρισμού και στη μείωση του άγχους. Βοηθά στην αντιμετώπιση του πονοκεφάλου και καταπραΰνει τους πόνους του στομάχου. Είναι ηρεμιστική δράση και βοηθά στην αντιμετώπιση της νευρικότητας, του άγχους και της αϋπνίας
Ο Λυκίσκος (Hops), τα ενεργά του συστατικά υποστηρίζουν τις λειτουργίες του εγκεφάλου, βοηθώντας να έχουμε μια πιο ψύχραιμη άποψη για την ζωή και προάγοντας τον ήρεμο ύπνο. Επίσης, υποστηρίζει το ανοσοποιητικό σύστημα και ρυθμίζει τα επίπεδα ισταμίνης, ειδικά σε περιόδους ανάγκης. Επιπλέον, έχει διουρητική δράση και βοηθά στην ισορρόπηση των επιπέδων των οιστρογόνων στις γυναίκες κατά την διάρκεια του εμμήνου κύκλου. Βοηθά στην αντιμετώπιση της υπερέντασης, του άγχους και της αϋπνίας.
Η Υδροξυ-Τρυπτοφάνη (5-HTP) Griffonia seed extract, ένα φυσικό αμινοξύ το οποίο χρησιμοποιείται από το σώμα για την παραγωγή νευροδιαβιβαστών και έχει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία και στην καλή λειτουργία των νεύρων. Το ένζυμο τρυπτοφάνη υδροξυλάση, που μετατρέπει την τρυπτοφάνη σε 5-HTP, εξαρτάται από το φολικό οξύ και την βιταμίνη C. H 5-HTP μετατρέπεται σε σεροτονίνη με την βοήθεια των συμπαραγόντων βιταμίνη Β7 (βιοτίνη), βιταμίνη Β6 (πυριδοξίνη), ψευδάργυρο και το ένζυμο 5-HTP καρβοξυλάση. Η 5-HTP σαν άμεσος πρόδρομος της σεροτονίνης εισέρχεται πιο εύκολα στον εγκέφαλο και σε αντίθεση με την τρυπτοφάνη μπορεί να ληφθεί μαζί με την τροφή και άλλα συμπληρώματα, όπως τα αμινοξέα, χωρίς αλληλεπίδραση. Το 1995 η 5-HTP, ο μεταβολίτης της τρυπτοφάνης, ένα βήμα παρακάτω στο μονοπάτι του μεταβολισμού, τυποποιήθηκε σαν εκχύλισμα από σπόρους του Αφρικανικού θάμνου Griffonia simplicifolia, ένα φυτό που μεγαλώνει στην Γκάνα, στην Ακτή του Ελεφαντοστού και στο Τόγκο.
Ο Ψευδάργυρος (Zinc citrate), μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα με κατάθλιψη έχουν μικρότερα επίπεδα ψευδαργύρου στον οργανισμό τους ενώ άτομα με υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου διατρέχουν σε χαμηλότερο ποσοστό κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης. Η συμπληρωματική λήψη ψευδαργύρου μαζί με αντικαταθλιπτική αγωγή μπορεί να έχει οφέλη στη μείωση των καταθλιπτικών συμπτωμάτων. Επιστημονική έρευνα με επικεφαλής τον Chioma Ikonte που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση της Αμερικανικής Εταιρείας Διατροφής που πραγματοποιήθηκε στη Βαλτιμόρη έδειξε μία σημαντική σχέση ανάμεσα στην έλλειψη ύπνου και την ελλιπή πρόσληψη σημαντικών βιταμινών και μεταλλικών στοιχείων. Η μελέτη βασίστηκε στα δεδομένα της National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) των ΗΠΑ. Οι ερευνητές βρήκαν πως οι άνθρωποι που κοιμόντουσαν λιγότερες από επτά ώρες κατά μέσο όρο κάθε βράδυ προσλάμβαναν λιγότερες ποσότητες βιταμινών A, D, B1, νιασίνης, ασβεστίου, ψευδαργύρου και φωσφόρου.
Η βιταμίνη Β3 ή Νιασίνη (Nicotinamide Niacin), όταν τα επίπεδα της βιταμίνης Β3 στο σώμα είναι πολύ χαμηλά, τότε το νευρικό μας σύστημα για να λειτουργήσει χρησιμοποιεί μεγάλες ποσότητες τρυπτοφάνης για την παραγωγή της. Όση περισσότερη τρυπτοφάνη χρησιμοποιούμε για την παραγωγή της Β3 τόσο λιγότερη απομένει για την παραγωγή της ορμόνης της ηρεμίας της σεροτονίνης και της ορμόνης του ύπνου της μελατονίνης, γιατί και οι δύο αυτές ορμόνες παρασκευάζονται μόνο από την τρυπτοφάνη. Οι συνέπειες της πολύ λίγης σεροτονίνης και μελατονίνης είναι αυπνίες, ανησυχία, επιθετικότητα, κατάθλιψη, φόβος και ημικρανίες
Η βιταμίνη Β5 ή Παντοθενικό οξύ (Pantothenic Acid D-Calcium Panthonate), μετατρέπεται σε συνένζυμο «Α» που εμπλέκεται στην μετατροπή των υδατανθράκων, των πρωτεϊνών και των λιπών σε ενέργεια, καθώς και στη δημιουργία στεροειδών, λιπαρών οξέων, χολής, αιμογλοβίνης και χοληστερόλης. Ο εγκέφαλος περιέχει μεγάλες ποσότητες Β5. Βοηθά επίσης στην δημιουργία δύο σημαντικών ουσιών που χρησιμοποιούνται για την μετάδοση νευρικών σημάτων της ακετυλχολίνης και της σφιγγοσίνης. Απαραίτητη για την λειτουργία του ανοσοποιητικού. Υποστηρίζει την λειτουργία των επινεφριδίων και βοηθά στην υγεία του δέρματος, του πεπτικού συστήματος, των νεύρων, των οστών και των αρθρώσεων.
Η βιταμίνη B6 ή Πυριδοξίνη (Pyridoxine Hydrochloride), συμμετέχει στη δημιουργία των νευροδιαβιβαστών σεροτονίνη, νοραδρεναλίνη, ντοπαμίνη και ταυρίνη. Σε καταστάσεις άγχους η βιταμίνη Β6 και η τρυπτοφάνη καταναλώνονται από το ήπαρ. Εξ΄αιτίας αυτού πρώτα από όλα πλήττεται η παραγωγή σεροτονίνης. Η Β6 βοηθά στην παραγωγή ενέργειας από τις τροφές και Στον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων Ω3 και Ω6. Υποστηρίζει την υγεία του εγκεφάλου, της καρδιάς, του ήπατος, του δέρματος, των αρτηριών, των μυών, των αρθρώσεων, των ματιών, των ερυθρών αιμοσφαιρίων και των κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά στην ισορρόπηση των επιπέδων σακχάρου και χοληστερόλης στο αίμαι, των ορμονών και του νερού, και υποστηρίζει την καλή διάθεση και τον ύπνο. Επίσης βοηθά την μνήμη, την συγκέντρωση και την μάθηση.
Η βιταμίνη Β1 ή Θειαμίνη (Thiamine Hydrochloride), συμμετέχει στην παραγωγή του νευροδιαβιβαστή ακετυλχολίνη ενισχύοντας την μνήμη και την μεταβίβαση των νευρικών ώσεων, ενώ ταυτόχρονα προστατεύει την ακετυλχολίνη από τη διάσπαση. Η βιταμίνη Β1 συμμετέχει επίσης και στην παραγωγή της σεροτονίνης - του νευροδιαβιβαστή της ισορροπίας και της εσωτερικής ηρεμίας . Ήταν η πρώτη βιταμίνη της ομάδας Β που ανακαλύφθηκε (έτσι και η ονομασία της Β1). Η έλλειψή της προκαλεί την νόσο «μπέρι-μπέρι». Βοηθά στη μετατροπή των υδατανθράκων σε ενέργεια. Μπορεί επίσης να δρα και ως αντιοξειδωτικό. Επιπλέον ποσότητα μπορεί να χρειάζεται κατά τη διάρκεια υπερβολικού στρες, εγκυμοσύνης, ασθένειας και θηλασμού. Το μαγνήσιο βοηθά στην μετατροπή της Β1 στην ενεργή της μορφή.
Για φυσική χαλάρωση και ήρεμο ύπνο
Για δυνατό νευρικό σύστημα
Αντιμετωπίζει την υπερένταση, το άγχος και την αϋπνία
Βοηθά στην πνευματική διαύγεια και στην ευστροφία
Χρήση: 1 -2 κάψουλες ημερησίως με το γεύμα.