Το τσάι MACHA ή αλλιώς η μαγεία της Ιαπωνίας αποτελεί το πιο δημοφιλές πράσινο τσάι στον κόσμο.
Μάτσα σημαίνει τσάι σε σκόνη. Περιέχει 135 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από ένα απλό πράσινο τσάι και αυτό συμβαίνει επειδή καταναλώνουμε όλο το φύλλο του τσαγιού και όχι μόνο το αφέψημα. Αντίθετα από το πράσινο τσάι, στο τσάι μάτσα τα φύλλα του φυτού, πριν τη συγκομιδή, σκιάζονται και η αλλαγή αυτή στο φως του ήλιου, ανεβάζει τα επίπεδα χλωροφύλλης που είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία. Μόλις μαζευτούν, τα φύλλα ατμίζονται για να σταματήσει η ζύμωση που θα μείωνε τα στοιχεία αυτά. Αφού στεγνώσουν, αλέθονται με πέτρες και μας δίνουν μια έντονα πράσινη σκόνη. Το τσάι matcha έχει έντονη γεύση, μοιάζει σαν χόρτο ή σπανάκι και έχει την ιδιότητα να χαλαρώνει και να ηρεμεί. Μία κούπα τσάι Matcha έχει τη θρεπτική αξία όσο 10 κανονικού πράσινου τσαγιού, είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, ενισχύει τον μεταβολισμό και το κάψιμο θερμίδων, αποτελεσματική και φυσική αποτοξίνωση, ηρεμεί το πνεύμα και χαλαρώνει το σώμα, πλούσιο σε ίνες, χλωροφύλλη, βελτιώνει τη διάθεση και βοηθάει τη συγκέντρωση, παρέχει βιταμίνη C, σελήνιο, χρώμιο και μαγνήσιο.
Χρήση: Το μάτσα το κάνετε τσάι χρησιμοποιώντας ζεστό νερό, λίγο πριν το σημείο βρασμού. Είναι καλύτερα να το καταναλώσετε τουλάχιστον 6 ώρες πριν από τον ύπνο. Eίναι ιδανικό σε χυμούς, σε σαλάτες λαχανικών, φρουτοσαλάτες ή στο γιαούρτι μαζί με άλλα φρούτα.
Δοσολογία: Για ένα ρόφημα με Matcha (1 κούπα ) συνήθως προσθέτουμε 1/2 έως 1 κουταλάκι του γλυκού.